معرفی بهترین نرم افزارهای پرتابل برای تبدیل فلش مموری به کامپیوتری قدرتمند
چه کسی از حمل لپتاپ نفرت ندارد؟ حمل و جابجایی سبکترین لپتاپها نیز باعث دردسر است. اینجاست که کاربرد نرم افزارهای پرتابل (نرم افزارهای قابل حمل) مشخص میشود. نرم افزارهای که قابلیت ذخیره بر روی فلش مموری را دارا هستند.
نرم افزارهای پرتابل نه تنها این امکان را برای شما فراهم می کنند تا بتوانید در چند کامپیوتر کارهای خود را انجام دهید، بلکه رایانه شخصی و اصلی خود نیز عاری از هرگونه بینظمی خواهد بود، همچنین سرعت سیستم اصلی شما نیز چندان کاهش نمی یابد. اگر علاقهمندید تا به دنیای نرم افزارهای پرتابل وارد شوید، پس به شما توصیه میکنیم این مطلب را بخوانید.
نرم افزارهای پرتابل چگونه کار میکنند؟
تمام فعالیتهای نرم افزارهای پرتابل بر روی فلش مموری (یا دیویدی یا یک هارد دیسک خارجی) انجام و ذخیره میشود. همه تنظیمات، فایلهای پیکربندی و سایر جزئیات نرم افزارها بر روی فلش مموری ذخیره میشود و هیچ اثری بر روی کامپیوتر باقی نخواهد ماند.
البته بعضی مواقع شما بعضی ویژگیها که با سیستم مشترک است را از دست خواهید داد. همچنین در حد چند میلیثانیه نیز سرعت کمتر از حالت عادی است. اما با این حال، مزیتهای این روش و تبدیل فلش مموری به کامپیوتر بسیار بهتر از آن است که لپتاپتان را همیشه و هرجا با خود حمل کنید.
بسیاری از نرم افزارها نسخه پرتابل نیز دارند، اگرچه جزئیات نرم افزاری آنها بیشتر و پیچیدهتر است. نرم افزارهای پرتابل تغییرات کمی دارند و اشکالات و باگهای نرم افزاری آنها معمولا برطرف نمیشود.
نرم افزارهای پرتابل فقط بر روی رایانههایی با سیستم عامل ویندوز کار میکنند و این به دلیل نحوه تعامل این سیستم عامل با نرم افزارها است.
نرم افزارهای پرتابل به این دلیل ساخته و تهیه میشوند تا شما بتوانید خدمات رایانه ای را سادهتر و راحتتر در دسترس داشته باشید و میتوان گفت دقیقا مشخص نیست که نرم افزارهای پرتابل از چه زمانی آغاز به فعالیت نمودهاند. تنها چیزی که شما نیاز دارید فقط یک فلش مموری است.
نرم افزارهای پرتابل را میتوانید بر روی درایو اصلی خودتان نصب کنید (وارد جزئیات نحوه نصب نمیشویم). فرض میکنیم شما یک پوشه دارید که کل نرم افزارهای خود را بر روی آن نصب نمودهاید؛ شما میتوانید با ابزارهایی مانند دراپباکس، نرم افزار و تنظیماتشان را همگامسازی (سینک) کنید.
راه اندازی نرم افزارهای پرتابل
اگر کمی در وب جستجو کنید تعداد زیادی نرم افزارهای پرتابل کاربردی و رایگان را خواهید یافت. به عنوان مثال گوگل کروم نیز نسخه پرتابل دارد. فایل نصبی نسخه پرتابل گوگل کروم را دانلود کنید، آن را اجرا کنید، در یکی از مراحل نصب برنامه، از شما خواسته می شود تا یک پوشه را برای نصب نرم افزار انتخاب کنید. شما میتوانید پوشه موردنظر را از فلش مموری انتخاب نمایید. همانطور که قبلا نیز ذکر شد، میتوانید از درایو اصلی رایانه نیز برای نصب نرم افزارهای پرتابل استفاده کنید.
وقتی که مراحل نصب نرم افزار تمام شد، باید فایل اجرایی نرم افزار (.exe) را اجرا کنید. اکنون شما به دنیای نرم افزارهای پرتابل وارد شدهاید.
اگر شما نسخه پرتابل کروم را نصب کنید و در کنار آن از قبل یک کروم نیز نصب داشته باشید، باید توجه کنید که هیچ بوکمارک و رمز و پسوردی را بر روی نسخه پرتابل مشاهده نخواهید کرد. درواقع شما یک نسخه دیگر از کروم را نصب کردهاید که هیچ ارتباطی با کروم استاندارد ندارد و فقط اطلاعاتی از قبیل بوکمارک و تاریخچه وبگردی را نشان می دهد که در فلش مموری ذخیره شده باشند.
یکی از کاستیهای نرم افزارهای پرتابل این است که آنها همانند نسخه اصلیشان با سیستم عامل (ویندوز) همخوانی کاملی ندارند. مثلا آیکون نرم افزارهای پرتابل به طور خودکار در منوی استارت قرار نمیگیرند؛ هرچند راهکارهایی برای کاهش این نقصانها وجود دارد.
برای اضافه نمودن آیکون نرم افزارهای پرتابل به منوی استارت، میتوانید بدین صورت عمل کنید که: بر روی فایل اجرایی نرم افزار (.exe) راست کلیک کنید، سپس با زدن Create shortcut یک شورتکات بسازید، شورتکات ایجاد شده را Cut کنید، فایل اکسپلورر را باز کنید و فایل را در مسیر زیر Paste کنید:
%appdata%\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs
مجموعه نرم افزارهای پرتابل بسیاری وجود دارند که میتوانند هر آنچه بر روی فلش مموری شما وجود دارد را مدیریت کنند و امکانات بیشتری را برای شما فراهم نمایند. به عنوان نمونه نرم افزارهای شخصیسازی منوی استارت و تنظیمات مختلف، مدیریت تصاویر و موسیقی ها.
بزرگترین و شناختهشدهترین سایت نرم افزارهای پرتابل PortableApps.com است. البته چند سالی است LiberKey.com نیز فعالیت قابل قبولی دارد. اگر هنگام استفاده از نرم افزارهای پرتابل نیاز به راهنمایی داشتید، میتوانید از این دو سایت استفاده کنید. همچنین برای دستیابی به نرم افزارهای پرتابل دو سایت مذکور بسیار مفیدند. علاوه بر این از آخرین آپدیت های نرم افزارهای پرتابل نیز باخبر میشوید.
بهترین نرم افزارهای پرتابل
قبلا گفتیم که گوگل کروم نسخه پرتابل دارد. همچنین مرورگرهای مشهور دیگر مانند موزیلا فایرفاکس و اپرا نیز دارای نسخه پرتابل هستند. علاوه براین بعضی مرورگرهای کمتر شناخته شده و نرم افزارهای مخصوص ایمیل نیز دارای نسخه پرتابل هستند. از میان نرم افزارهای مشهور ارتباطی و پیامرسان نرم افزارهای اسکایپ، تلگرام و Pidgin دارای نسخه پرتابل هستند. اگر میخواهید از وقایع سراسر جهان با خبر باشید ولی از مرورگرتان استفاده نکنید، میتوانید از نسخه پرتابل نرم افزار TweetDeck بهره ببرید.
نرم افزارهای بیشمار و رایگانی دارای نسخه پرتابل هستند، از جمله: GIMP برای ویرایش عکس، Audacity برای ویرایش صوت، LMMS برای ساخت موسیقی، VLC Media Player برای پخش و اجرای همه فرمتهای فایلهای رسانهای (صوتی، تصویری و …) ، 7-Zip برای فایلهای فشرده شده.
شما نمیتوانید مایکروسافت آفیس را بر روی یک فلش مموری نصب کنید؛ اما میتوانید از نرم افزارهای مشابه دیگری مانند LibreOffice، Scribus و AbiWord استفاده کنید. TeamViewer نیز برای کنترل از راه دور رایانهتان در دسترس است.
نسخه پرتابل نرم افزارهای ClamWin و Erase نیز می توانند امنیت سیستم شما را به عهده بگیرند. برخی بازیهای ساده مانند شطرنج و 2048 نیز نسخه پرتابل دارند. با وجود این همه نرم افزار، شما مجموعه کاملی از نرم افزارهای موردنیاز خود را همیشه همراه خود خواهید داشت.
این راهنمایی، نقطه آغازی برای استفاده بیشتر و بهتر از نرم افزارهای پرتابل بود، اگرچه نحوه استفاده از آن ها بستگی به خود شما دارد. اگر زیاد سفر میکنید، اگر هنگام استفاده از سیستم دیگران دچار مشکل میشوید و یا هر دلیل دیگری، به نرم افزارهای پرتابل اعتماد کنید. اگر یک بار استفاده کردید و برای شما مفید بود، مطمئن باشید که دوباره سراغ نرم افزارهای پرتابل خواهید رفت.