راز باد کسوفی بعد از 300 سال توسط محققین بر ملا شد
حدود 301 سال پیش اخترشناس انگلیسی ادموند هالی «Edmund Halley» خورشید گرفتگی را مشاهده کرد که همزمان همراه با تغییرات عجیب هوا بود. وقتی بادگرفتگی رخ میداد هوا سرد و تاریک شده و رطوبت آن بیشتر میشد. این پدیده را آقای هالی در بین تماشاگران مشاهده کرده بود ولی نتوانست بفهمد که پشت این پدیده باد کسوفی چه رازی است. اما با کمک مشارکت هزاران داوطلب، دانشمندان رمز و راز این پدید را کشف کردند. با گجت نیوز همراه باشید.
هواشناسان دانشگاه ریدینگ «Reading» انگلستان، سال گذشته حدود 4500 دانشمند را برای شرکت در آزمایش ملی گرفتگی آب و هوا برای اندازهگیری اثرات هواشناسی از این گرفتگی جزئی، استخدام کرده بود. با قرار دادن مشاهدات انجام شده توسط ایستگاههای آب و هوا و شبکهای از سنسورهای آب و هوای کنار جادهای، تیم به این نتیجه رسیدند که در طول باد کسوفی، هوا سرد شده و همچنین بادهای ضیعفی نیر در جریان بود. به گفتهی محققان این تغییرات بادی را میتوان به لایه مرزی زمین نسبت داد. لایه مرزی مفهومی بنیادی در پدیدههای انتقال است. لایه مرزی عبارت است از سیالی که تحت تاثیر گرما، اندازه حرکت و یا انتقال جرم ناشی از یک سطح مشترک قرار گرفته باشد که این سطح مشترک میتواند ساکن یا متحرک باشد.
گیلز هریسون «Giles Harrison» فیزیک اتمسفر در این باره میگوید:
نظریههای زیادی سالهاست که در مورد باد کسوفی وجود دارد اما ما فکر میکنیم این توضیح قانعکنندهترین توضیح ممکن است.
وقتی که خورشید پشت ماه قرار میگیرد مثل غروب آفتاب هوا سرد میشود، در واقع هوای گرمی که روی زمین در جریان بوده، متوقف شده و باعث کاهش سرعت باد و تغییر در جهت آن میشود و این به نوبهی خود با تغییرات سطح زمین از سرعت هوا میکاهد. در سال 2015، در اثر این گرفتگی 1 درجه سانتیگراد از دمای هوا در سرتاسر بریتانیا کاهش پیدا میکرد و در بعضی نقاط این کشور دما تا 4 درجه سانتی گراد هم میرسید. همچنینی سرعت باد در برخی از مناطق تا 4 گره (7.4 کیلومتر در ساعت یا 4.6 مایل در ساعت) افزایش پیدا میکرد. این مطالعات انجام شده نیاز دارد تا توسط مطالعات خورشید گرفتگی بیشتر، تایید شود. این آزمایش “اندازهگیری و تجزیه و تحلیل تغییرات گرفتگی آب و هوا در مقیاس ملی” برای اولین بار در جهان، توسط جمع کثیری از دانشمندان در سال 2015 انجام شد.