جدیدترین سامانه های ایمنی فعال نیز موجب کاهش حق بیمه نمی شود
پس از صرف زیاد زمان در رابطه با ذکر مزیتهای خودروهای خودران و بینیاز شدن آنها از بیمه شده است، شاید شنیدن این خبر مبنی بر عدم کاهش حق بیمه برای این انواع از خودروها، باعث شگفتی خیلی از شما باشد. کمتر از یک سال پیش، برآوردها نشان داد که خودروهای بدون راننده میتوانند صرفهجویی هزار دلاری را برای صاحبان خود به همراه داشته باشند. سامانههای نیمهخودکار، به آن اندازه هزینهها را کاهش نمیدهند اما قاعدتاً باید قدمی در راستای این مهم بردارند. افسوس که این موضوع، شرکتهای بیمه را به کاهش حق بیمه مجاب نمیکند و این شرکتها به دنبال مدارک رسمی مبنی بر تأثیر سامانههای فعال ایمنی بر کاهش مرگ و میر، جراحات و خسارات مالی خودرو، هستند. در حال حاضر، دادههای کافی برای صحت این موضوع، در دسترس خودروسازان نیست؛ اما میتوان نوید داد که این دادهها در شرف جمعآوری هستند.
در اوایل سال جاری میلادی، شرکتهای بیمه مقالهای برای سازمان ایمنی بزرگراهها منتشر کردند که بیان میکند، تجهیز تمامی خودروها به سامانهی ترمز خودکار، موجب کاهش چهل درصدی تصادفات از عقب میشود. چنین استفادهی گستردهای از این سامانه نمیتواند یکشبه رخ دهد، اما دولت آمریکا و حداقل بیست خودروساز، قول دادند که تا سال ۲۰۲۲، این نوع از سامانهی ترمز را در خودروهای جدید خود استانداردسازی کنند.
در این میان اقدام شرکت تویوتا تحسینبرانگیز است. این شرکت قصد دارد از سال ۲۰۱۷، سیستم ترمز خودکار را بر روی همهی مدلهای محصولات تویوتا و لکسوس خود به کار گیرد.
در حال حاضر، فقط دو شرکت بیمه با نامهای هارتفورد و لیبرتی میوچوال (Liberty Mutual)، شروع به کاهش نرخ حق بیمه برای خودروهای مجهز به فناوری سامانههای نیمهخودکار کردند؛ اما این تخفیفها آنقدر زیاد نیستند تا خریداران را به صرف هزینهی ۳۰۰ تا ۲۰۰۰ دلاری برای استفاده از فناوری ایمنی فعال متقاعد کنند. تخفیف شرکت هارتفورد فقط ۳۰ دلار در سال برای حق بیمهی ۱۰۰۰ دلاری است و شرکت لیبرتی میوچوال آمار و ارقامی ارائه نداده است. باقی شرکتهای بیمه محتاطتر عمل کرده و هزینههای ناشی از دوربینها و رادارها و دیگر اجزای سامانههای ایمنی فعال خودرو را در حق بیمهی خود، در نظر میگیرند؛ اما شواهد، حاکی از آن است که درنهایت، شرکتهای بیمه به کاهش حق بیمهی این نوع از خودروها، متقاعد و توجیه خواهند شد.