مروری بر تاریخچه موتورولا؛ اولین شرکت تولیدکنندهی گوشیهای موبایل
نام موتورولا برای بسیاری یک خاطره است. شاید بسیاری از علاقمندان به گوشیهای هوشمند اولین موبایل خود را از این کمپانی خریداری کرده باشند. شرکتی که محصولات آن به زیبایی شهره هستند. در ادامه مروری بر تاریخچهی این شرکت بزرگ و تاثیرگذار در عرصهی گوشیهای هوشمند خواهیم پرداخت.
آغاز کار با رادیوی خودروها و ساخت باتری Eliminiator
همه چیز از حدود سال ۱۹۲۰ با سفر پاول گالوین به شیکاگو در جستجوی کار آغاز شد. پس از کار برای چند شرکت باتریسازی محلی و چند تلاش برای راه اندازی کسب و کار خود، او با همکاری برادرش، جو گالوین کارخانهی گالوین را در سال ۱۹۲۸ افتتاح کرد.
این شرکت که تنها ۵۶۵ دلار سرمایه و ۵ کارگر داشت، بر روی ساخت باتری Eliminator ها تمرکز کرده بود. این دستگاه باعث میشد تا رادیوهای باتریخور را بتوان با برق خانگی نیز استفاده کرد.
همانند بسیاری از کارخانجات، کارخانهی گالوین نیز از بحران اقتصادی سال ۱۹۲۹ در جهان، بینصیب نماند. در تلاش برای رهایی از بحران، گالوین آزمایشهای خود را برای ورود به صنعت رادیوهای قابل حمل آغاز کرد و از کارکنان خود خواست تا رادیویی برای خودروها بسازند که ارزان قیمت بوده و بتوان آن را روی هر خودرویی نصب کرد.
پس از یک سال این شرکت موفق به ساخت رادیوی مورد نظر با نام موتورولا شد. نام این محصول ترکیبی از motorcar و victrola بود. حدود سال ۱۹۳۰، گالوین رادیویی با نام رادیوی پلیس ساخت که فقط امواج رادیویی مخابره شده توسط پلیسها را دریافت میکرد. به علاوه این شرکت رادیوی خانگی با نوآوریهای جدید را نیز در همان سالها ساخت.
حدود سال ۱۹۳۸ میلادی این شرکت تحقیقات بر روی تلویزیونها را آغاز کرد. با این حال کار روی این پروژه به دلیل انجام پروژههای مرتبط با جنگ جهانی متوقف شد و این شرکت روی ساخت لوازم ارتباطی در جنگ مانند واکی تاکیها متمرکز شد.
انجام کارهای تحقیقاتی روی تلویزیونها در سال ۱۹۴۵ بار دیگر آغار شد و گالوین اولین تلویزیون خود را در سال ۱۹۴۷ میلادی معرفی کد. این تلویزیون که Golden View نام داشت بسیار مورد توجه قرار گرفت. گالوین توانست با گذشت تنها یک سال از زمان معرفی، بیش از ۱۰۰ هزار دستگاه از این تلویزیون را به فروش رسانده و به چهارمین تولید کنندهی بزرگ تلویزیون در آمریکا تبدیل شود.
سال ۱۹۴۷ سالی تعیین کننده برای این شرکت بود چرا که پسر گالوین، رابرت نیز به کارخانه پیوست و نام آن به موتورولا تغییر کرد. اندکی پس از تغییر نام شرکت، موتورلا بر روی گرمکنهای خودروها نیز سرمایهگذاری کرد اما به دلیل برخی مشکلات مهندسی این پروژه به شکست انجامید.
ورود به بازار سرگرمیهای خانگی
مانند شرکتهای دیگر مرتبط با فناوری، اختراع ترانزیستورها موقعیت تجاری جدیدی برای موتورلا فراهم کرد. این شرکت به سرعت گروهی برای کار بر روی نیمههادیها تشکیل داد و توانست محصولاتی مانند ترانزیستورهای سه امپ بسازد. موتورولا حتی به شرکتهای رقیب نیز محصولات خود را میفروخت.
در حوالی سال ۱۹۵۰ میلادی، لوازم سرگرمی خانگی مانند تلویزیونها در آمریکا به شدت مورد توجه کاربران قرار گرفتند. موتورولا نیز از فرصت استفاده کرده و بر روی ساخت فونوگرافهای استریو تمرکز کرد و اولین فونوگراف را در سال ۱۹۵۸ معرفی کرد.
این کار موتورولا نیز موفقیتآمیز بود و فروش فونوگرافهای موتورولا از کل فروش فونوگرافهای ساخت تمامی شرکتهای رقیب در سال قبل آن نیز پیشی گرفت. این موفقیت با توسعهی دستگاههایی که ترکیبی از استریوها، رادیوها و تلویزیونها بودند ادامه یافت تا جایی که نام موتورولا در اذهان عمومی به عنوان یک شرکت سازنده لوازم سرگرمی حک شد.
سال ۱۹۵۸ سالی بود که ناسا نیز بوجود آمد. موتورولا از اولین تامین کنندگان لوازم برای ناسا بود و برای این شرکت لوازم مخابراتی تولید میکرد.
در ماموریت مشهور آپولو ۱۱ نیز بیش از صدها مهندس موتورولا در حال طراحی و تست لوازم الکترونیکی فضاپیمای مورد استفاده بودند. بعد از آن که نیل آرمسترانگ اولین انسانی نام گرفت که پا بر روی ماه گذاشت با لوازم مخابراتی ساخت موتورولا پیام معروف «یک قدم کوچک برای من و یک قدم بزرگ برای بشریت» را به زمین ارسال کرد.
در سال ۱۹۵۹ بنیانگذار موتورولا، پاول گالوین از دنیا رفت. وی قبل از مرگش پسر خود رابرت را به عنوان رئیس و خود را نیز به عنوان مدیرعامل معرفی کرده بود. پس از مرگ پدر، رابرت کنترل امور را در دست گرفت و گسترش جهانی موتورولا آغاز شد.
تمرکز بر روی لوازم الکتریکی بالارده
با آغاز سال ۱۹۷۰ تغییرات در موتورولا نیز آغاز شد. در سال ۱۹۷۴، این شرکت بخش محصولات خانگی خود را به فروش رساند و در اواخر سال ۱۹۷۸ شروع به برچیده کردن بخش رادیوهای خودرو کرد. موتورولا آخرین رادیو برای خودروها با نام خود را در سال ۱۹۸۷ ساخت.
این تغییرات در راستای تمرکز بیشتر موتورولا بر روی قطعات الکتریکی بالارده بود. این شرکت اولین میکرو پردازندهی خود را در سال ۱۹۷۴ معرفی کرد. پردازندهای که نسخهی بهبود یافتهی آن در خودروهای ساخت جنرال موتورز نیز مورد استفاده قرار گرفت.
از دیگر دستاوردهای موتورولا در دههی ۸۰ میلادی، میتوان به عقد قرارداد با شرکت ژاپنی توشیبا برای انتقال تخصص خود در ساخت میکروپردازندهها در ازای گرفتن تخصص توشیبا در زمینهی ساخت Dramها اشاره کرد.
آغاز تجارت مخابراتی
با ایجاد تغییرات توجه موتورلا به سمت کسب و کار ارتباطات متمرکز شد. بخشی که عملکرد فوقالعادهای داشت. این شرکت که متخصصان بسیاری را از شرکتهای مانند اپل و GE جذب کرده بود فروش پیجرهای خود در رنگهای مختلف را آغاز کرد.
موتورولا اولین مودم کابلی خود با نام CyberSURFR را در ۱۹ آوریل سال ۱۹۹۵ میلادی معرفی کرد. سپس در اواخر دههی ۹۰ توانست پروتکل VoIP خود که میتوانست با شبکهی GSM ارتباطات تلفنی برقرار کند را تکمیل کرد.
در عین حال، موتورولا در حال کار بر روی ایریدیوم نیز بود. این پروژه چند میلیارد دلاری در نظر داشت تا با استفاده از ماهوارههایی که در فاصلهی کمی از زمین به دور آن میچرخند، کل دنیا را به صورت بیسیم به هم متصل کند.
این کمپانی در اواخر دههی ۹۰ دچار ضرر شد چرا که بازار نیمههادیها و پیجینگ افت کرده بود و تلفنها نیز با توجه به بحران ۱۹۹۷ آسیا به خوبی به فروش نمیرفتند. این اتفاق باعث تغییرات گسترده در مدیریت و ادغام تمامی بخشهای مخابراتی در قالب یک سازمان با نام Communications Enterprise شد. در سال ۱۹۹۹ این شرکت بار دیگر به سوددهی رسید.
در سال ۱۹۹۹، پروژهی ایریدیوم به مرحلهی عملیاتی رسید. با این حال علاوه بر برخی مشکلات فنی، به دلیل نرخ قیمتی بالای مکالمات (۳ دلار برای هر دقیقه) این پروژه مورد توجه قرار نگرفته و شکست خورد.
در سال ۲۰۰۰ موتورولا شرکت جنرال اینسترومنت که در سال ۱۹۹۰ اولین استاندارد تلویزیونهای اچدی را در دست خود داشت و یکی از پیشروان صنعت تلویزیونها بود را با قیمت ۱۷ میلیارد دلار خریداری کرد. این قرارداد بزرگترین قرارداد موتورلا در تاریخ این شرکت تا آن زمان بود.
برخی از دستاوردهای موتورلا در ۱۵ سال گذشته:
- اولین ترمینال مودم کابلی بیسیم را در سال ۲۰۰۲ معرفی کرد.
- در سال ۲۰۱۰ زیرساختهای سلولار خود را به نوکیا-زیمنس واگذار کرد.
- در سال ۲۰۱۱ موتورلا به دو شرکت مجزای موتورولا موبیلیتی و موتورولا سولوشنز تبدیل شد.
- گوگل در سال ۲۰۱۱ موتورلا موبیلیتی را با قیمت ۱۲.۵ میلیارد دلار خریداری و در سال ۲۰۱۴ آن را با قیمت ۲.۹۱ میلیارد دلار به شرکت چینی لنوو واگذار کرد.
گوشیهای موبایل
در سال ۱۹۷۳، این شرکت با استفاده از سیستم DynaTAC اولین نسخهی آزمایشی تلفن سلولار را معرفی کرد. در سال ۱۹۸۳ اولین تلفن سولار قابل حمل با نام Motrola DynaTAC 8000X توسط آژانس FCC گواهیهای لازم را دریافت کرد.
این گوشی که ۷۹۴ گرم وزن داشت در سال ۱۹۸۴ روانهی بازار شد. این گوشی برای شارژ شدن نیاز به ۱۰ ساعت زمان داشت و با باتری پر میتوانست ۳۰ دقیقه مکالمه را شارژدهی کند.به علاوه این گوشی توانایی ذخیرهی ۳۰ شمارهی آخری که با آنها تماس برقرار شده را داشت. قیمت ایکس ۸۰۰۰ در حدود ۳۹۹۵ دلار بود.
در سال ۱۹۸۹ موتورولا گوشی با نام MicroTAC معرفی کرد که در زمان خود کوچکترین و سبکترین گوشی موجود در بازار بود. این گوشی که تقریبا تاشو بود، در حالت باز ۲۳ سانتیمتر طول و ۳۴۹ گرم وزن داشت. این گوشی یک گوشی آنالوگ بود و نسخههای پشتیبانی کننده از GSM نیز در سالهای آینده عرضه شدند.
در سال۱۹۹۶ موتورلا نسل بعدی گوشی دیناتک را با نام استارتک معرفی کرد که اولین گوشی کشویی زمان خود بود. با این که گوشی استارتک در حدود ۱۰۰۰ دلار قیمت داشت اما موتورلا توانست بیش از ۶۰ میلیون دستگاه از آن را به فروش برساند.
در سال ۲۰۰۱ موتورولا وی ۶۰ را که گوشی تاشو بود، معرفی کرد که این بار حتی کوچکتر نیز شده بود و تنها ۱۰۹ گرم وزن داشت. باتری این گوشی در حدود سه ساعت مکالمه، دسترسی به اینترنت و ارسال پیام را تضمین میکرد. این گوشی محبوبیت بسیاری کسب کرده و پرفروشترین گوشی زمان خود لقب گرفت.
در سال ۲۰۰۳ موتورلا گوشی A760 را که دارای سیستم عامل لینوکس و فناوری جاوا بود را معرفی کرد. چند سال بعد RAZR V3 نیز معرفی شد که تنها ۹۵ گرم وزن داشته و طراحی فوقالعادهای نیز داشت.
ریزز وی ۳ از درگاه mini-USB برای شارژ مجدد بهره میبرد. این گوشی موفقیت بسیاری کسب کرد و با ثبت فروش بیش از ۱۳۰ میلیون دستگاه توانست نام خود را به عنوان پرفروشترین گوشی تاشوی تاریخ جاودانه کند.
موتورولا کیو در سال ۲۰۰۵ معرفی شد. این گوشی دارای سیستم عامل ویندوز بود و همانند گوشیهای بلکبری دارای صفحه کلید فیزیکی نیز بود.
در همان سال موتورولا اقدام به معرفی گوشی با نام PEBL به نسخهی U6 کرد. این گوشی بسیار کوچک بود و شکلی مشابه سنگ کریستال داشت. مدلهای U9 و U3 از این سری نیز در سال ۲۰۰۸ معرفی شدند.
در سال ۲۰۰۵ موتورولا گوشی جدیدی با نام SLVR L7 روانهی بازار کرد. موتورولا طراحی همانند یک قالب شکلات را به طراحی تاشو در این گوشی ترجیح داد. نسخههای L7e و L9 از این سری نیز در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ معرفی شدند.
در سال ۲۰۰۸ این شرکت گوشی آئورا آر ۱ را معرفی کرد. این گوشی دارای صفحه نمایش گرد و قاب از جنس استیل ضدزنگ بود و صفحه نمایش آن ۱۸۰ درجه میچرخید. به علاوه محافظ لنز آن نیز از جنس یاقوت کبود ۶۲ عیار بود.
در سال ۲۰۰۹ خانوادهی گوشیهای دروید شکل گرفتند. اولین گوشی از این سری موتورلا دروید نام داشت که دارای سیستم عامل اندروید ۲ بود.
این گوشی صفحه نمایش لمسی داشته و بصورت کشویی کنار میرفت تا صفحه کلید زیر آن ظاهر شود. این گوشی که با نام دروید ۱ نیز شناخته میشود، اولین گوشی بود که به صورت پیشفرض سرویس گوگل مپز را به صورت رایگان به همراه داشت.
سال بعد از آن موتورولا گوشی جالبی را معرفی کرد. این گوشی که FlipOut نام داشت دارای صفحه نمایش لمسی ۲.۸ اینچی و صفحه کلیدی مشابه بلکبری بود. سیستم عامل پیشفرض این گوشی اندروید ۲.۱ بود و در چند رنگ مختلف عرضه شده بود.
در سال ۲۰۱۰ موتورلا گوشی هوشمند جدیدی با نام دروید ایکس را معرفی کرد. این گوشی دارای صفحه نمایش بزرگ ۴.۳ اینچی (با توجه به استاندارد اندازه صفحه نمایش در سال ۲۰۱۰) و دوربینی ۸ مگاپیکسلی بود.
گوشی ایکس ۲ در واقع نسل بعدی دروید ایکس به شمار میرفت و در سال ۲۰۱۱ معرفی شد.
در سال ۲۰۱۱ همچنین موتورلا گوشی جدیدی از خانوادهی ریزر با نام دروید ریزر را معرفی کرد که در زمان معرفی با ضخامت ۷.۱ میلیمتری باریکترین گوشی زمان خود به شمار میرفت. این گوشی دارای سیستم عامل اندروید ۲.۳.۵ بود و فروش خوبی را نیز تجربه کرد.
یک سال بعد موتورلا توسط گوگل خریداری شد و این شرکت گوشی موتو ایکس را معرفی کرد.
هر چند این گوشی میانرده بود اما نکتهی قوت آن امکان سفارشیسازی گوشی از طریق موتو میکر بود. نسل دوم موتو ایکس در سال ۲۰۱۴ معرفی شد.
در سال ۲۰۱۴ نوبت به کمپانی لنوو رسید تا موتورولا را خریداری کند. گوشیهای موتو جی و موتو ای این شرکت بسیار موفق عمل کردند. نسل سوم از موتو جی نیز در ماههای گذشته معرفی شده است.
نتیجهگیری
موتورولا مانند بسیاری از شرکتهای مرتبط با فناوری فراز و نشیب بسیاری را تجربه کرده است اما این نکته را نمیتوان منکر شد که موتورولا از پیشگامان نوآوری در دنیای فناوری بوده است. هر چند در حال حاضر این شرکت شیب ملایم نزولی را طی میکند اما آینده همچنان برای آن روشن است و به نظر میرسد موتورولا و لنوو بتوانند دوباره به اوج بازگردند.