اولین جت خصوصی فراصوت در سال ۲۰۲۳ به پرواز درمیآید
ایرباس و بوئینگ سهم بزرگی از بازار هواپیماهای مسافربری را در اختیار خود دارند و همواره در تلاش برای بهبود محصولات خود با نوآوریهای مختلف هستند. با این حال گاهی این نوآوریها در ثبت یکسری پتنت خلاصه میشوند و شاهد عرضهی یک محصول نهایی در بازار نیستیم. یکی از زمینههای کاری برای شرکتهای فعال در صنعت هوانوردی ساخت هواپیماهای فراصوت است.
ماه گذشتهی میلادی نمایشگاه هوانوردی در لاسوگاس برگزار شد. در طی این نمایشگاه شرکت FlexJet، از بزرگترین شرکتهای فعال در حوزهی جتهای خصوصی، به طور رسمی اعلام کرد که سفارش ساخت ۲۰ فروند جت خصوصی فراصوت AS2 را داده است. این هواپیماها با همکاری شرکت Aerion و ایرباس ساخته خواهند شد. Aerion امیدوار است تا سال ۲۰۲۱ مراحل پروازهای آزمایشی را طی و در سال ۲۰۲۳ به طور عمومی جتهای خود را به بازار عرضه کند.
با توجه به اطلاعاتی که مدیر عامل FlexJet در اختیار رسانهها قرار داده، Aerion و ایرباس با جدیت به دنبال توسعهی فناوریهای مرتبط با AS2 هستند تا عملکرد آن را در زمینههای مختلف بهبود بخشند. پیشبینی میشود با عرضهی این جتهای خصوصی تحول بزرگی در بازار مسافرتهای تجاری رخ دهد.
ارزش این قرارداد برابر با ۱۲۰ میلیون دلار برآورد شده و هر فروند از این جتها میتوانند بین ۸ تا ۱۲ را نفر را جابهجا کند.
در کنار چالشهایی که در فرآیند ساخت وجود دارند، رسیدن به چنین محصولی میتواند جذابیتهای خاص خود را داشته باشد. به لطف استفاده از این هواپیما میتوان صبحانه را در نیویروک خورد و ناهار را در لندن گذراند. بنابر اطلاعات منتشر شده، سرعت این جت خصوصی میتواند تا ۱.۵ ماخ برسد؛ این عدد ۶۷ برابر سریعتر از تندروترین هواپیمای مسافربری حال حاضر است. درنتیجه کاربری اصلی این هواپیما برای مسافتهای طولانی مدت و بین قارهای خواهد بود.
با استفاده از این جت میتوان تا ۳ ساعت در مسافرتهای بین اروپا و آمریکا و تا ۶ساعت در مسافرتهایی به مقصد استرالیا و آسیای شرقی صرفهجویی کرد. به طور معمول هواپیماهای امروزی فاصلهی بین نیویورک و لندن را در هفت ساعت طی میکنند که به وسیلهی جتهای AS2 مسافران میتوانند در ۴ ساعت ۲۴ دقیقه به مقصد برسند.
جریان آرام و طبیعی فراصوت، SuperSonic Natural Lumina Flow، فناوری اصلی به کار رفته در این جتهای شخصی به حساب میآید که توسط موسسهی تحقیقات پیشرفتهی دفاع ایالات متحدهی آمریکا توسعه پیدا کرده و به وسیلهی ناسا مورد آزمایش قرار گرفته است. به لطف این فناوری میتوان به طراحی بهینهی آیرودینامیکی بدنه دست پیدا کرد تا علاوه بر صرفهجویی در مصرف سوخت به سرعت سیر بالاتری نیز رسید.
با این حال نباید خیلی انتظار استفادهی عمومی از این هواپیمای فراصوت را داشته باشیم؛ چنان که مدیرعامل شرکت FlexJet عنوان میکند استفاده از این هواپیماها بسیار گران تمام خواهند شد. طول بلند این هواپیما باعث شده که هر فرودگاهی نتواند میزبان جتهای AS2 شود. در کنار این عامل، مصرف سوخت این هواپیما نیز همچنان بالا به نظر میٰسد؛ چرا که سه موتور این هواپیما در هر ساعت ۱۰۰۰ گالون سوخت مصرف میکنند. بنابراین هزینههای بالای استفاده و نگهداری این هواپیما را میتوان از همین الان پیشبینی کرد.